Zoals bekend organiseert het Genootschap Lucas Gassel elk jaar, naast een publieksactiviteit rond Lucasdag 18 oktober, een lezing in het voorjaar. waarbij de Helmondse meester-schilder vanuit verschillende invalshoeken wordt belicht. In april 2022 werd rechtshistoricus dr. Jan van Hoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam uitgenodigd om de eerste Gassel-lezing te houden. Deze vond plaats in de bibliotheek en behandelde politieke zaken, historische feiten en de rechtsgang in de 16de eeuw. Een jaar later kwam prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld van Universiteit Tilburg naar de bibliotheek om te vertellen over de Brabantse Gouden Eeuw (1450 – 1550) en de rol van Lucas Gassel en diens tijdgenoten daarin. En in april vorig jaar hield voormalig museumdirecteur drs. Peter Thoben in Kasteel Helmond de derde lezing die ging over de grote betekenis van de Nederlanden op politiek, economisch, militair, religieus en kunstzinnig gebied in de 16de eeuw
Dit voorjaar, en wel op dinsdag 25 maart a.s., is prof. dr. Jos Koldeweij van de Nijmeegse Radboud Universiteit bereid gevonden de Gassel-lezing te verzorgen. Hoogleraar Koldewij is een internationaal gerespecteerde wetenschapper op het kunsthistorische gebied van de 15de en 16de eeuw. Iedereen herinnert zich wel de geweldige werken van Jeroen Bosch in 2016 in het Noord-Brabants Museum, die hij uit de hele wereld naar ‘s-Hertogenbosch heeft gehaald. Hij geeft de inhoud van zijn lezing nog niet prijs, maar je kunt er op rekenen dat het een boeiende avond gaat worden. De lezing vindt plaats op 25 maart a.s. in Wijkhuis Westwijzer, Cortenbachstraat 70 in Helmond-West en vangt aan om 20.00 uur.
De Vrienden van Museum Helmond worden door het bestuur van het Genootschap van harte uitgenodigd de lezing bij te wonen. Opgave vooraf is niet nodig, de toegang is uiteraard vrij.